Studenti četvrte godine žurnalistike koji slušaju predmet Izveštavanje o prirodnim i izazvanim katastrofama prošli su obuku u davanju prve pomoći. U prostorijama Crvenog krsta održano im je četvoročasovno predavanje u okviru kojeg su imali i praktični deo. Nakon slušanja saveta i instrukcija predavača, oni su se uverili koliko je važno, ali i korisno poznavanje prve pomoći.

Instruktori  su  više puta ponovili da je najbitnije povređenoj osobi pružiti pomoć u prvih nekoliko minuta, od čega će i zavisiti njen celokupan oporavak. Tako su studenti imali priliku da nauče da daju veštačko disanje, da povređenu osobu stave u odgovarajući položaj, ali i šta treba da rade kada se osoba opeče, guši, krvari ili se na bilo koji način teže ili lakše povredi. Takođe im je rečeno da je u kriznim situacijama najvažnije ostati pribran i ne paničiti. Dozivanjem Hitne pomoći u pravo vreme takođe se spašava nečiji život, dok se paničenjem ne postiže ništa.

Na obuci su instruktori spomenuli i korišćenje aparata za reanimaciju u slučajevima pomaganja osobama bez svesti. U Novom Sadu je postavljeno šest takvih aparata, između ostalog na Štrandu, Železničkoj stanici i u Gradskoj kući. Napravljeni su tako da ih mogu koristiti i laici. Kada se defribilator uključi, uputstva za korišćenje su na srpskom jeziku  i prostim praćenjem instrukcija spašavamo osobu u životnoj opasnosti.

Poznavanje prve pomoći nepohodno je studentima kao budućim novinarima koji će biti u prilici da izveštavaju u različitim kriznim situacijama. Novinar je najčešće vođa snimateljske ekipe i mora da zna kako pravilno da reaguje u takvim okolnostima, da ostane pribran i na kraju, ukoliko je potrebno, pruži neohodnu pomoć, kamermanu, toncu, vozaču ili bilo kom drugom članu ekipe. Jedino tako, moći će do kraja da ispuni i svoj novinarski zadatak.