Katastrofa u Meksičkom zalivu započela je 20. aprila ove godine, oko 80 km daleko od obale Američke države Luizijane, kada je nakon eksplozije potonula polupodmornička naftna platforma “Deepwater Horizon”, sa koje je naftu crpla kompanija British Petroleum (BP). Iz izvora “Makondo” na dubini od 1,5 km tada je počelo nekontrolisano isticanje nafte. Strani i domaći mediji su iz dana u dan izveštavali o velikoj ekološkoj katastrofi, u nastavku sledi hronološki sažetak o katastrofi.

21. april BBCAmerička Obalska straža danas pretražuje vode Meksičkog zaliva u potrazi za najmanje jedanaest radnika naftne platforme na kojoj se dogodila eksplozija. Platforma i dalje gori nekoliko časova posle eksplozije koja se dogodila 84 kilometra jugoistočno od luke Venecija u državi Luizijana.

22. april jutarnji.hr – Helikopteri Obalske straže Louisiane tragaju za jedanaest radnika koji su nestali nakon eksplozije na naftnoj platformi “Deepwater Horizon”. U trenutku nezgode na platformi je bilo 126 radnika. Zračnim putem je evakuirano 17 povređenih, od kojih su četiri u kritičnom stanju. Platforma je u plamenu i gase je brodovi Obalske straže. Vlasti za sada ne znaju kada će vatra biti ugašena.

27. april jutarnji.hr – Robotske podmornice ne uspevaju zaustaviti curenje nafte nakon prošlosedmične eksplozije na naftnoj platform u Meksičkom zalivu. Nesreća, čiji se uzrok još ne zna, preti ekološkom katastrofom golemih razmera dok se prljava mrlja polako kreće prema severu, te se širi prema zapadu i istoku.

29. april Blic – Bela kuća je danas saopštila da će troškove čišćenje naftne mrlje u Meksičkom zalivu platiti British Petroleum. Portparol Bele kuće Nik Šapiro izjavio je da je
predsednik SAD Barak Obama naredio članovima Vlade da se angažuju za rešavanje tog problema. Šapiro je naveo da je Obama rano jutros informisan o pojavi mrlje. Iako su u čišćenje uključene Obalska straža i druge vladine agencije, troškove čišćenja moraće da snosi BP.

Mrlja u SAD stigla je 30. aprila. Lokalni zvaničnici su saopštili da je nafta zapljusnula jedno ostrvo nedaleko od delte Misisipija, na granici saveznih država Luizijane i Misisipija.

30. april vesti-online.com – Američka Obalska straža procenjuje da iz podvodne cevi, koja je napukla prošle sedmice posle eksplozije na naftnoj platformi, curi pet puta više nafte nego što se prvobitno pretpostavljalo. Oštećena cev se nalazi na dubini od 1.500 metara.

1. maj smedia.rs – Naftna mrlja u Meksičkom zalivu opsega 960 kilometara može da uništi na stotine kilometara priobalnog pojasa. Ekološka katastrofa izazvana mrljom preti da baci u zasenak onu koja je nastala 1989. izlivanjem nafte sa tankera “Ekson Valdez”.  Kompaniji BP takođe preti finansijski krah jer je izgubila 16,9 milijardi funti u tržišnoj vrednosti.

2. maj e-novine.com -  Ekološki vrlo osetljive obale američkih država u Meksičkom zalivu spremaju se za, kako neki procenjuju, jednu od najvećih ekoloških katastrofa u američkoj istoriji. Helikopteri Američke Obalske straže koji nadleću Meksički zaliv mogu samo da konstatuju da situacija iz časa u čas postaje sve teža. Ogromna naftna mrlja koja je stigla na samo 30 kilometara od ekološki vrlo osetljivog močvarnog ušća reke Misisipi u državi Luizijani sada je vidljiva i iz svemira, i ima površinu od oko 75 hiljada kvadratnih kilometara. Čini se da je teška ekološka katastrofa na obalama Luizijane sada neizbežna, a u opasnosti su i druge američke države u Meksičkom zalivu.

11. maj nspm.rs – Naftna mrlja u Meksičkom zalivu nekontrolisano nastavlja da se širi posle neuspelih pokušaja inženjera naftne kompanije British Petroleum da zapuše pukotinu nastalu posle eksplozije naftne platforme, iz koje već tri nedelje ističe blizu 800 hiljada litara sirove nafte dnevno.

18. maj naslovi.net – Inženjeri BP su tokom vikenda nastojali da, uz pomoć podvodnih robota, pričvrste na oštećeni naftovod cev usku svega 15 centimetara. Tako su uspeli da preusmere oticanje nafte ka brodu koji je ukotvljen na površini. Nafta će biti pumpana i dalje brže uklanjanja i odvožena u skladišta. Naučnici i inženjeri veruju da su uspeli da spreče katastrofu većih razmera za čije se hitno zbrinjavanje zalagao i sam američki predsednik Barak Obama.

27. maj vesti-online.comEnergetski gigant British Petroleum uspeo je da prekine izlivanje nafte iz oštećene bušotine u Meksičkom zalivu, saopštila je američka Obalska straža. “Uspeli su da stabilizuju bušotinu i zaustavili izlivanje hidrokarbona”, izjavio je komandant Obalske straže Tad Alen. Alen je rekao da je suviše rano da se objavi uspeh operacije, ali ovo je prva zvanična pozitivna ocena rizične akcije upumpavanja mešavine mulja i cementa u oštećenu cev.

Na sprečavanje izlivanja i na posledice ove katastrofe izdvojeno je ukupno 9,5 milijardi dolara. Na radovima učestvovalo je više od 25 hiljada ljudi, 2 500 plovila i nekoliko desetina aviona. U eksploziji u aprilu poginulo je 11 osoba. Izlivanje su tek 19-og septembra potpuno zaustavili. Za ukupnih 121 dan u Meksički zaliv iscurilo je oko 750 hiljada kubnih metara (750 000 000 litara) nafte.

Vlada SAD proglasila je izlivanje nafte u Meksičkom zalivu za događaj od nacionalnog značaja, za najveću ekološku katastrofu u američkoj istoriji. U katastrofi dnevno iscurilo oko 757 hiljada litara nafte, posle raznih pokušaja inženjera za zatvaranje rupe izlivanje se zaustavilo posle 121 dana.

Andrea Sabo
Gabriela Sarvak
Eva Zoraje