Mnogi klimatolozi predviđaju da će ekstremni vremenski uslovi sa zagrevanjem planete postati uobičajeni. Posledice toga su rekordne vrućine u Rusiji,  teške padavine u Pakistanu i katastrofalna klizišta i odroni Kini. Privatna organizacija za proučavanje životne sredine ukazuje da će se tokom zagrevanja planete, povećati i padavine i suše.

Prirodni regulatorni mehanizmi su opasno narušeni i sada imamo posledice takvog stanja. Sve izraženije ekstremne klimatske promene jasno ukazuju na to, bilo da su to maksimalne temperature (porast prosečnih i maksimalnih temperatura skoro na svim delovima planete), nagle promene vremena u okviru istog ili na prelazu godišnjih doba,  ili pojave poput suša, požara, poplava, uragana, tajfuna i tornada, lokalnih jakih nepogoda sa kišom i ledom, itd.

Letnji ekstremni uslovi

Jedna od najkatastrofalnijih posledica suše jeste požar u Rusiji gde je izgorelo preko 200.000 hektara šuma a danima nakon toga se iznova pojavljivali novi požari kojih je bilo oko 300 dnevno. U Moskvi je nivo ugljenmonoksida u vazduhu bio 6,6 puta veći od dozvoljenog, a stručnjaci su upozoravali na opasnosti za organizam od sitnih čestica nastalih sagorevanjem, koje nisu vidljive okom. Veliki broj stanovnika prestonice pobegao je iz grada, dok su oni koji su ostali morali da nose zaštitne maske. Zbog gustog smoga, vozači su ulicama prestonice vozili sa upaljenim farovima, a građani su izlazili napolje s maskama ili licem prekrivenim  maramicama. Dim je ulazio u kuće, a vidljiv je bio čak i u metrou, izgrađenom na jednoj od najveći dubina na svetu. U tim požarima izazvanim sušom I   vrućinama,koje su harale Rusijom više od mesec dana  život je izgubilo 52 ljudi, a 2.000 kuća je spaljeno.
Posledice globalnog zagrevanja osete se i na Grenlandu, gde se ogromna santa leda od 260 kvadratnih kilometara odvojila od glečera. Trenutno, ova santa leda smeta vodenom saobraćaju a strahuje se da bi mogla da se zaledi na mestu na kome je sada i tako odseče jedan deo plovnog puta.

Kada je reč o Srbiji, povećan je broj tropskih dana, kada je maksimalna temperatura iznad 30 stepeni, kao i tropskih noći, kada je minimalna temperatura veća od 20 stepeni. Pored toga, nova klimatska slika Srbije beleži i smanjenje broja mraznih dana, kada minimalna temperatura padne ispod nule , kao i ledenih dana, kada maksimalna temperatura ne pređe nulu, što  direktno potvrđuje klimatske promene na globalnom nivou.

Letnji ekstremni uslovi za posledicu imaju uvedeno vanredno stanje u naseljenim mestima zbog pretnje od požara I toplotnih udara.

Zimski ekstremni uslovi

Belgiju i veći deo zapadne Evrope zavejao je sneg. Kolone automobila na belgijskim putevima duge su oko 500 kilometara, a avionski saobraćaj manje više je prekinut. Slična situacija je i u Holandiji, Luksemburgu, Francuskoj, Nemačkoj i naročito u Velikoj Britaniji, gde građani poslednjih dana uporno tragaju za informacijama – kako živeti sa snegom. Na istoku Evrope desetine osoba umrlo je od hladnoće.
Vozovi u Nemačkoj najpre su saobraćali usporeno, a zatim su potpuno zaustavljeni. Ova zima, koja kalendarski još nije ni počela biće najhladnija u poslednjih 135 godina u ovom delu sveta, najavili su meteorolozi. U Rusiji je zabeleženo minus 24 stepena, na Uralu i Sibiru do minus 47, a u regionu Evenku čak minus 51 stepen Celzijusa, pa meteolozi ističu da se “nenormalne hladnoće” u toj zemlji beleže na svakih 30-50 godina.

Pojava slabljenja Golfske struje, ima za posledicu mogućnost da ponovo dođe do “ledenog doba”

Ove godine, naučnici su napravili novi mobilni telefon „Polar“, koji je prilagođen korišćenju na niskim temperaturama. „Polar“ ima posebno prilagođene tipke kako bi i u rukavicama moglo lako da se rukuje sa njim a napravljen je od specijalnih materijala koji mogu da izdrže veoma niske temperature.