Broj poginulih u erupciji vulkana Merapi u Indoneziji koja je počela 26. oktobra popeo se na 240, objavio je danas (13.11.2010.)  zvaničnik sigurnosnih službi. Spasioci su otkrili nova tela na području vulkana smeštena blizu velikog grada Džakarte, u centralnom delu ostrva Java. Prethodni podatak bio je 204 stradalih. U petak uveče vulkan je sat vremena izbacivao nove oblake pepela koji su se širili 10km od kratera.

Proglašena opasnost i dalje je na najvišem nivou, što podrazumeva zabranu ulaska u područje 20km oko vulkana. Oko 390 000 stanovnika evakuisano je iz pogođenog područja. Iz bezbednosnih razloga usled vulkanskog pepela brojne avio kompanije otkazale su letove iz Džakarte, a čak je i američki predsednik Barak Obama bio prinuđen da skrati posetu Indoneziji. Zbog pepela stanovništvu je otežano disanje i neophodne su im maske. Bolnice su prepune a neke žrtve imaju opekotine na 95 odsto tela.

Vlasti su zabranile stanovnicima povratak u svoja naselja zbog nepredvidivosti i mogućih novih erupcija. Stanovništvu je obećana odšteta za uginulu stoku, zbog koje su se neki i pored zabrane vraćali svojim domovima.

Zbog obilnih padavina stanovništvu prete nove opasnosti. Kiše nose materijale iz vulkana i tako zagađuju reke. Moguća su oštećenja infrastrukturnih objekata poput saobraćajnica i mostova usled pojave klizišta. Japanski vulkanolozi došli su u pogođenu oblast i postavljaju nekoliko infrasoničnih senzora kako bi mogli bolje nedgledati, proučavati i pokušati predvideti nove erupcije.

Lokalni spasilac Uta izjavio je za agenciju AP:” Smrt je često nastupala u momentu. Našao sam tri tela – dete, majku i oca. Još su ležali u krevetu. Sigurno su spavali kad je vreo pepeo pogodio njihovu kuću. Takođe smo našli jednog čoveka sa telefonom u ruci”.

Vulkan Merapi nalazi se na indonežanskom ostrvu Java. Indonežanski arhipelag čini 17500 ostrva na kojima živi oko 235 miliona stanovnika i ima 129 aktivnih vulkana. Zemljotresi i vulkanske erupcije su česta pojava. Prvoj erupciji vulkana Merapi 26. oktobra,prethodio je snažan zemljotres od 7,7 stepeni Rihterove skale i manji cunami koji su odneli oko 400 života.

U erupciji vulkana Merapi 1994. godine poginulo je oko 60 ljudi a 1930. godine više od 1300 ljudi. Reč merapi na lokalnom jeziku znači vatra.