Ruski prognostičari predviđaju da će ova zima biti najhladnija zima u Evropi u poslednjih hiljadu godina.

Iako tačni podaci o rekordno niskim temperaturama nisu dostupni za  toliki vremenski period, ruski prognostičari se pozivaju na slabljenje Golfske struje koja donosi topao vazduh preko Atlanskog okeana.

Golfska struja je u poslednje dve godine znatno usporila i naučnici smatraju da ukoliko bi se ona potpuno zaustavila, u Evropi će nastati novo Ledeno doba.Poljski naučnici se slažu, dodajući da Golfska struja, ako nastavi da se kreće sadašnjom brzinom, neće biti u stanju da kompenzuje hladne vetrove sa Arktika koji se kreću prema Evropi.

Pošto je jul ove godine bio neuobičajeno topao na Sibiru, meteorolozi očekuju žestoku reakciju tog ogromnog prostranstva, odnosno vrlo nepovoljan uticaj na zimske temperature u Evropi.

Iako dugoročne vremenske prognoze nisu baš najbolje ostvarive, pojedine metorološke stanice u Srbiji i okruženju, objavile su da bi predstojeća zima mogla biti veoma hladna sa temperaturama čak do 30 stepeni ispod nule.

Branko Bjelić, meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Srbije, najavljuje povratak “pravih”zima”. On navodi da će temperature koje nas očekuju ove zime biti niže od onih na koje smo navikli u protekloj deceniji. Najniža zvanično izmerena temperatura na teritoriji Srbije iznosi 39 stepeni ispod nule i izmerena je 2006. godine.

Ako su navodi meteorologa tačni, stanovnici naše zemlje trebalo bi dobro da se pripreme za predstojeću zimu.

Naime, pre nastupanja niskih temperatura, građani treba da osiguraju svoje domove tako da ne propuštaju hladnoću.

Takođe, trebali bi da obezbede alternativne izvore grejanja, u slučaju da  dodje do prekida u snabdevanju električnom energijom ili gasom.

Pored zaliha hrane za nekoliko dana, u svakom domu trebalo bi da se nadje i sveća, koja u jednoj prostoriji moze podici temperaturu za nekoliko stepeni.

Građanima se preporučuje da ne prelaze naglo iz zagrejanih prostorija u ekstremno niske temperature, kao i da se slojevito oblače.

Vrlo je važno pratiti medije u takvim situacijama i pridržavati se saveta koji se emituju preko njih, kako se ne bi ugrozili životi građana.

Uloga medija u takvim situcaijama je presudna, iz razloga što oni obaveštavaju građane o trenutnoj situaciji i obaveštavaju ih kako se treba ponašati. U svakom domu trebalo bi da se nađe i radio prijemnik na baterije, kako bi građani u slučaju prekida električne enerije, i dalje bili obaveštavani o trenutnoj situaciji i vremenskim uslovima. Pravovremena informacija u takvim situacijama je presudna za najbezbolnije prevazilaženje krize.