U napadu pirata u Indijskom okeanu u sredu otet je tanker pod panamskom zastavom sa 31 članom posade, saopštile su Pomorske snage Evropske unije (EU Nafor), koje pokušavaju uz obale Somalije i u području Adenskog zaliva da suzbiju napade gusara. Prema njihovim rečima tanker “Hanibal II” je otet dok je plovio iz Malezije prema Suecokom kanalu prevozeći jestivo ulje, što je kasnije potvrdio i kapetan broda. Otete članove posade čine 23 Tunižana, četiri Filipinca, i po jedan Hrvat, Rus, Gruzijac i Marokanac.Napadi gusara su poslednjih mesec dana sve češći. Prema poslenjim procenama oni drže čak 29 teretnih brodova, jednu baržu i jednu jahtu. A u njihovom zarobljeništvu je najmanje 519 ljudi, među kojima su jedan Srbin i tri Crnogorca.

Somalijski pirati otimaju brodove u Adenskom zalivu i Indijskom okeanu, jureći ih gleserima opremljenim teškim mitraljezima. Neke grupe pirata poseduju i manje avione koje koriste za izviđanje. Te brodove oslobađaju nakon otkupa i na taj način su u nekoliko poslednjih godina zaradili više desetina milona dolara.

Samo u poslednjih mesec dana oteli su jedan nemački teretni brod, tankere koji su plovili pod zastavom Singapura i Komorskih ostrva, dva panamska teretnjaka, kao i južnokorejski i tajvanski ribarski brod.

Kako je potvrdio šef istočnoafričke pomorske grupe Endru Mvangura, u pregovorima je oslobođen južnokorejski supertanker “Samo drim” za koji su dobili 9,5 miliona dolara, a koji je otet početkom aprlia. Oslobođen je i singapurski brod “Golden blesing” za koji se ne zna koliki je bio otkup. Brodovi se uglavnom vraćaju neoštećeni, sa nepovređenom posadom.

Međutim, kako saopštava agencija Rojters, iako se ubistvo taoca retko dešava, u nedelju je ubijen jedan Južnoafrikanac nakon što je odbio da se iskrca sa jahte na obalu u gradu Barave.

Veliki broj brodova patrolira u blizini obale Somalije, kako bi se sprečili napadi pirata, ali te patrole do sada nisu dale velike rezultate. Prema procenama komandanta patrolnih brodova, ta flota nije dovoljna za zaštiti prostranstva na kojem pirati deluju.

Analiza agencije Rojters je pokazala da sve više brodovlasnika razmišlja o angažovanju privatnih kompanija za zaštitu brodova. Međutim, komandant antipiratskih snaga EU smatra da bi to moglo dodatno da oteža situaciju, jer je teško braniti trgovački brod na moru sa samog broda.

Prošle godine pirati su izveli oko 200 napada u blizini obala Somalije, a mnogi osumnjičeni za te aktivnosti koji su uhapšeni u Adenskom zalivu morali su da budu oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

Oteti brodovi i članovi posade u poslednjih mesec dana:

Južnokorejski ribarski brod “Keumi 305” – 43 člana posade

Tanker “Jork” – 17 članova posade

Panamski tanker “Hanibal II” – 31 član posade

Panamski tanker “MV Polar” – 24 člana posade

Brod “Ali Zulfikar” – 29 članova posade

Tajvanski ribarski brod – 14 članova posade

Nemački teretni brod “Belunga fortjun” – ne zna se koliko članova posade