Nekoliko dana posle proglašenja nezavisnosti Kosova, opozicione stranke su Srbiji su organizovale veliki miting “Kosovo je Srbija”. Predsednik Srbije Boris Tadić je podržao protest, međutim se nije pojavio na istom, jer je, po njegovm rečima, bio u Rumuniji. Znalo se da će tog dana biti incidenata, ali…. Policija nije reagovala.

Američka i hrvatska ambasada u centru Beograda zapaljene su tog dana posle velikog mitinga “Kosovo je Srbija”, goreo je i “Mekdonalds” na Slaviji, a oštećeno je još nekoliko diplomatskih predstavništava drugih zemalja. Oko 19 sati jake policijske snage izašle su u Ulicu kneza Miloša: pripadnici žandarmerije bacili su suzavce na izgrednike, kordon je blokirao ulicu, a vozilima “hamerima” krenuli su na masu.

Demonstranti su prethodno oštetili i ambasade Turske, Belgije, kao i diplomatska predstavništva BiH i Kanade, ispred koje je zapaljeno jedno vozilo. Duž cele Ulice kneza Miloša prevrnuti su kontejneri. Izgrednici su divljali i na trgu Slavija. Posle ovog mitinga, koji su organizovale opozicione stranke, deo građana krenuo je Ulicom Kneza Miloša i ispred američke ambasade najpre zapalio zastavu te zemlje, a zatim i samu zgradu. Na zgradi je potom istaknuta srpska trobojka. Iz zgrade američke ambasade kuljala je vatra.

Huligani su potom napali i hrvatsku ambasadu koja se nalazi samo sto metara niže. Najpe su bacali kamenice, baklje, pokušavali da sruše ogradu, a zatim su skinuli grb Hrvatske. Demonstranti su demolirali i kućicu ispred ambasade BiH u Krunskoj ulici, a duž čitave Resavske ulice prevrnuti su kontejneri i počupane kante za smeće. Prethodno je grupa od stotinak mladih izgrednika provalila u 18:45 časova u prodavnicu Beko u Knez Mihailovoj ulici nakon čega su u manjim grupicama sa plenom krenuli ulicama prema Zelenom vencu.

Petnaetak minuta ranije oni su se izdvojili iz mase okupljene na mitingu “Kosovo je Srbija” i uputili Knez Mihailovom na čijem kraju je kordon policije branio prilaz ambasadi Slovenije, koja je takođe bila “optužena za veleizdaju”.

Okupljeni demonstranti usput su lupali trafike. Policija nije intervenisala. Oko 300 srednjoškolaca prethodno se oko 15.30 časova okupilo  ispred slovenačke ambasade u Beogradu, ali osim verbalnih poruka nije bilo težih incidenata.

Srednjoškolci u Pariskoj ulici su privremeno blokirali saobraćaj, ali su se sklonili sa kolovoza na molbu ljudi koji su izašli iz zgrade u kojoj su sedišta Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke. Ispred slovenačke ambasade postavljen je kordon policije. Potom je kolona srednjoškolaca prošla pored ambasade Francuske, ali nije bilo incidenata. Francuska je već priznala nezavisnost Kosova, a vlada Slovenije u četvrtak je pripremila predlog teksta o priznanju Kosova. Taj predlog najpre treba da potvrdi parlamentarni odbor, a potom i slovenačka skupština. Slovenačka ambasada u Beogradu već je oštećena u nedelju uveče tokom protesta grupe Beograđana, uglavnom mlađih.