Snažan potres jačine sedam stepeni Rihterove skale pogodio je u utorak, 12. januara, po srednjoevropskom vremenu, glavni grad Haitija. Broj žrtava je još uvek nepoznat, preko 50 hiljada mrtvih je izvučeno iz ruševina a smatra se da je stradalo oko 200 hiljada ljudi.

Teško su oštećena bolnica u Port-o-Prensu, Nacionalna palata u kojoj je sedište predsednika, sedište UN-a i brojne druge zgrade. Procenjuje se da će dve trećine glavnog grada ove zemlje morati biti ponovo izgrađeno.

Epicentar prvog potresa bio je oko deset kilometara udaljen od mesta Karfur u blizini prestonice Port-o-Prensa, na dubini od 30 kilometara, saopštio je Američki geološki institut. Ovaj zemljotres, koji je trajao jednu minutu i posle kojeg je došlo do još tri potresa, je najjači koji je pogodio Haiti u poslednjih 200 godina.

Najveći problem će svakako biti nedostatak vode i struje. Putevi su uništeni, i nema načina da humanitarna pomoć stigne. Aerodrom u Port-o-Prensu je predat na upravljane američkim mirovnjacima jer haićanske vlasti trenutno nemaju organizacionu kontrolu. Čini se da ni policija u ovom gradu ne funkcioniše kako treba, jer masovne pljačke i neredi po ulicama nisu usamljena pojava. Problem je i činjenica da je u zemljotresu stradao gradski zatvor, iz koga je pobeglo oko 4000 zatvorenika, koji sada slobodno lutaju ulicama glavnog grada.

Domaći mediji kao glavnu vest imali su podatak da  je naših pet pripadnika policije u mirovnoj misiji na Haitima dobro i da nisu povređeni. Neki od medija doneli su i ekskluzivne intervjue i fotografije sa ovim ljudima.

Jedini koji je podbacio je RTS, kojem je jutarnji program 15. januara bio posvećen isključivo dočeku pravoslavne Nove godine, dok je tragedija na Haitiju stavljena tek na četvrto mesto.

Naravno, naši mediji ne mogu da se takmiče sa CNN-om, koji je osnovao sopstvenu redakciju za krizu u Port-o-Prensu i neprekidno izveštava, kako sa lica mesta, tako i iz studija.