U centru Minska za vreme koncerta 3. jula 2008. godine aktivirana je eksplozivna naprava kućne izrade, napunjena metalnim šrafovima i maticama, a čistom srećom niko nije nastrao. Koncertu za dan nezavisnosti trebao je da prisustvuje i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

“Predsednik nije bio daleko. Stigao je na mesto nesreće posle svega nekoliko minuta. Nije se dugo zadržao da ne bi ometao rad ekipa za spasavanje”, izjavio je Lukašenkov portparol Pavel Legki, a preneo je RTS . Na koncertu na kojem je bilo nekoliko hiljada ljudi, oko 50 osoba zadobilo je uglavnom lakše povrede ruku i nogu. 

Kada bi se neko zamislio i razmišljao o svim načinima na koje jedna osoba može da nastada na koncertu verovatno bi se setio samo gužve usled koje nastaje stampedo ili neobezbeđene tribine odnosno ograde koja se sruši. Mogući uzroci nesreća sa većim brojem ozbiljno povređenih daleko su veći, pa čak i da neko aktivira eksplozivnu napravu očigledno nije nezamislivo. Ima i slučajeva da pirotehnika na bini izazove požar u kom posetioci, ali i sami izvođači zadobiju teške telesne povrede, zatim može da se desi da osoba pod uticajem opijata padne sa bedema kao što je bio slučaj na Egzitu 2009. godine. Svakako da i kad se ovako nešto nepredviđeno desi organizatori snose deo odgovornosti, a posebno ako organizatori uzmu stvari zdravo za gotovo kao što je to bio slučaj sa Rolingstonsima 1969. godine.

Neozbiljan pristup organizaciji koncerta može da bude fatalan, a primer koncerta koji je organizovala rok grupa „Rolingstons” zaista je neverovatan. Po uzoru na čuveni festival „Vudstok” ova grupa je 1969. godine napravila sličan festival u gradiću Altmont na kome su pored njih nastupale grupe „Džeferson erplejn” i Santana, dok je grupa „Grejtful Ded” odbila da nastupa zbog neorganizovanosti festivala. Grupa je za obezbeđenje angažovala bandu motociklista pod nazivom „Anđeli pakla” u zamenu za pivo u vrednosti od 500 dolara. Tokom nastupa „Rolingstonsa” osamnaestogišnji Meredit Hanter je izvadio pištolj, a obezbeđenje odnosno „Anđeli pakla” su nakon toga izboli nožem pet puta ovog mladića, a zatim su ga isprebijali na smrt. U opštem metežu koji je nastao nakon ovoga poginulo je još troje ljudi dok je 800 povređeno.

Celokupan događaj snimile su tri kamere koje su pratile turneju „Rolingstonsa” te godine, a od tog materijala režiseri Albert i Dejvid Mejsles napravili su film „Gimme shelter”. Sve nabrojane nesreće svedoče o tome kako je malo potrebno da se od uživanja u muzici koncert pretvori u nesreću sa ljudskim žrtvama, a novinari mogu i moraju da upozore na ljudsku grešku bez senzacionlizma, a opet da konsultuju i stručnjake koji će svojom ocenom upozoriti na rizična okupljanja i mehanizme kojima se nesreće mogu izbeći.