Mediji, svetski i domaći, različito su izveštavali o uzrocima i posledicama uragana. Zavisno od toga koji je medij u pitanju i na kom je kraju svetu razlikovao se i njihov prilaz, tačka posmatranja ove prirodne katastrofe. Uprkos ovim značajnim razlikama, posmatrano sa medijskog aspekta, svi su imali jednu zajedničku nit, a to su opasnost i moguće posledice uragana. U pitanju je izveštavanje o sitaciji u kojoj su ugroženi ljudski životi, što vest o uraganima svrastava u glavne po značaju, bez obzira na to koji je medij u pitanju i na kom se kraju svetu nalazi. Pored toga, izveštavanje o prirodnoj nepogodi u kojoj su ugroženi ljudski životi je i klasičan primer vesti u nizu.

Uragan „Ajk“, najjači uragan koji je pogodo atlantsku oblast 2008. godine, formirao se 1. septembra i nestao nakon trinaest dana. Zahvatio je oblast Bahama, Haitija, Dominikanske republike, Kube, Floride, Misisipija, Luizijane, Teksasa, Ohaja, istočni deo Kanade i oblast Velikih jezera. Usmrtio je najmanje 195 ljudi, a 2008. godine materijalna šteta iznosila je 32 milijarde američkih dolara. Uragan „Gustav“ koji je zahvatio oblasti Dominikanske republike, Haitija, Jamajke, Kjmanskih ostrva, Kube, Floride, Luizijane, Misisipija, Alabame i Arkanzasa odneo je oko 150 ljudskih života i načinio materijalnu štetu od oko 6 milijardi američkih dolara. Formirao se 25. avgusta, a nestao 4. septembra 2008. godine.
U ovom prikazu načina izveštavanja o uraganima dati su konkretni primeri četiri televizije koje su pratile uragane „Gustav“ i „Aik“. To su: RTS, RTV B92, BBC i CNN. Ova dva uragana pogodila su atlantsku oblast 2008. godine.
Kada su u pitanju domaći mediji, RTS i B92, postoji kontinuitet u praćenju situacija vezanih za ove uragane. Vesti o ovim uraganima bile su među vestima dana (u hedovima) u centralnim informativnim emisijama. U prvom planu je svakako predvidjanje veličine i opasnosti uragana, broj poginulih osoba i evakuacija.

RTS o Nju Orleansu i B92 o uraganu “Ajk”

Ipak, poredeći domaće medije sa izveštavanjem o istoj temi na BBC-u ili CNN-u i uzimajući u obzir odnos broja članaka i priloga, može se zaključiti da su domaći mediji mnogo veću pažnju pružili izjavama zvaničnika i šteti po američku privredu. Isto tako, ovde je u znatno većoj meri primetno često podsećanje, u vidu background-a, na neke od najvećih uragana kao što je na pr. „Katrina“.

RTS o uraganu “Gustav” i B92 o uraganu “Ajk”

Kada je reč o stranim medijima, u ovom slučaju BBC-a i CNN-a i tu su primetne razlike. Naravno, CNN je u ovom slučaju televizija koja je pratila situaciju koja se dešava na domaćem području, pa su vesti o uraganima imale apsolutno najveću prednost. Tokom uraganskog perioda, svaka informativna emisija je počinjala i u najvećoj meri se bazirala ka situaciji vezanoj za uragane. BBC, kao i drugi svetski mediji, koji o ovoj prirodnoj nepogodi izveštavaju kao o situaciji u kojoj je ugrožen veliki broj ljudskih života, redovno, svakodnevno je pratio razvoj ove krizne situacije. Mnogo pre nego domaći mediji, CNN i BBC su govorili i upozoravali na moguće pojavljivanje jakih uragana na Atlantiku. Nakon minule uraganske sezone oni se još dugo bave pitanjem uragana i njihovim posledicama. BBC, iako medij kome se ove vesti nalaze u rubrici „Svet“, nije mnogo zaostajao za CNN-om. Osim većeg broja i veće učestalosti ovih vesti na CNN-u, neke značajnije razlike zapravo i nema. Bile su to vesti u nizu i u jednom i u drugom slučaju. Tu je mnoštvo pravovremenih novosti i izveštaja sa lica mesta.

Ono što čini značajnu razliku u izveštavanju ovih medija od domaćih jesu osvrt na ljudske priče i stavovi stručnjaka.

CNN o stanovniku Nju Orleansa i CNN o uraganu “Ajk”