U terorističkim napadima na Indjski grad Mombaj od 26. do 29. novembra 2008. godine poginulo je 195 osoba, a gotovo 300 ih je ranjeno. Među poginulima je bilo i 22 strana državljanina. Ovaj dan je ostao zapamćen i kao indijski 11. septembar.

Preuzimajući od stranih agencija, naši mediji su ovaj događaj pratili kao vesti u nizu. U medijima sa nacionalnom pokrivenošću poput RTS-a, B92, Blica (…), mogli su se naći sledeći naslovi:“Napad na Mombaj“, „Priznao umešanost u napad na Mombaj“, „Napadači se skrivali u Pakistanu“, itd.

Teroristički napadi su se dogodili istovremeno širom grada. Teroristi naoružani puškama AK-47 i ručnim granatama su zauzeli dva luksuzna hotela Oberoi Trident i Tadž Mahal , zatim jevrejski centar i popularne restorane u tom gradu.Odgovornost za napade preuzela je do tada nepoznata islamska grupa Dekan Mudžehedin iz Pakistana.

Kako su izvestili naši mediji, ovo je prvi put da je ova teroristička organizacija izašla na videlo. Napadači su zahtevali da se iz indijskih zatvora puste njihovi saborci mudžahedini. Policija je sumnjala da je glavni organizator napada Abdul Subhan Usman Kureši, 36-godišnji kompjuterski inženjer povezan sa pakistanskim islamskim ekstremistima. Operacija je zvanično nazvana “Crni tornado”, a vodile su je Garda nacionalne bezbednosti i Mombajska policija. U akciji je smrtno stradalo 12 policajaca, uključujući Hemanta Karkarea, šefa antiterorističke jedinice. Ističe se da su teroristi sa krova hotela bacaju bombe na policiju koja ih je držala u blokadi. Jedan očevidac rekao je indijskoj televiziji da su napadači tragali za taocima koji imaju američke i britanske pasoše.

Ajmal Kasab je jedini terorista koji je uhvaćen živ, nakon čega je priznao da se njihovo glavno uporište nalazilo u Pakistanu odakle su im i stizale naredbe. Indijski ministar spoljnih poslova Šivišankar Menon optužio je pakistansku vladu da je stajala iza ovog terorističkog napada. On je pakistanskom ambasadoru u Indiji odneo dokaze koji pored islamskih ekstremista, optužuju i određene članove pakistanske vlade za smrt skoro 200 osoba. Pakistanska vlada je odbacila ove optužbe i ponudila pomoć u razrešavanju nastale tragedije. Menon je izrazio sumnju. “Jedino što želimo jeste da se teroristi privedu pravdi i da im se sudi u Indiji. Sve što želimo od Pakistana jesu dela, a ne samo reči”, dodao je Menon.

Validnost dokaza nikada nije zvanično razmatrana, a pakistanski predsednik Asif Ali Zardari i njegova Vlada nisu nikada osuđeni na osnovu ovih dokaza.