Najbolja fotografija 2004. godine Arka Date, Rojtersovog fotoreportera uhvatila je momenat ljudkse patnje nakon udara Azijskog cunamija. Indijka kleči na zemlji dlanovima okrenutim prema nebu i žali pored preminulog rođaka kome se samo vidi ruka. Snimljena 28. decembra 2004. godine postala je najviše objavljivana fotografija, na kraju godine obeležene katastrofom.

Arko Data je Indijske nacionalnosti i za Rojters kao fotoreporter radi od 2001. godine. Radio je u Avganistanu, Iraku i Kašmiru a 2004. godine u Indiji nakon cunamija  bio je deo Rojtersovog tima fotoreportera koji su izveštavali sa lica mesta.

Urednik fotografije za Rojters Američkog izdanja,  Geri Heršorn za ovu fotografiju kaže da od trenutka kad je video znao je da je posebna, jer  izražava sve emocije tragedije izazvane cunamijem. Mnogi su mu govorili da su gledali fotografiju i pokušavali da osete isto što i žena na slici.

Fotografije cunamija koje se mogu pronaći na internetu često nisu verna slika uzroka cunamija već ogromnih plimnih talasa. Na sajtu www.tsunamis.com mogu se pronaći fotografije koje često preuzimaju mediji da bi predstavili strahote cunamija, a u stvari su lažne. Pored toga, sajt sadrži čitavu kolekciju fotografija nastalih nakon udara talasa, njegove posledice i žrtve.

Osim toga sajt je namenjen svim žrtvama sa linkovima za pomoć, obaveštenjima o mogućim udarima cunaimja, spiskovima nestalih, opisu Azijskog cunamija ali i druge korisne podatke.

Često preuzimanje fotografija i podataka od nepoznatih autora ili sa neproverenih sajtova prouzrokuje predstavljanje lažne slike o mogućem događaju,  u ovom slučaju cunamiju. U područjima koja su često na udaru nekih prirodnih katastrofa ili su u kritičnom području, mediji najčešće pokušavaju da zaštite plasiranje informacija u takvim trenucima, ali ne uvek uspešno.  Neznanje je jedan od najvećih neprijatelja i medijima i žrtvama, pa je tako najbolje se informisati sa stručnjacima prilokom plasiranja neke informacije ili preuzeti je od medija za koje se zna da su pouzdani u svojim izvorima.

http://www.tsunamis.com/tsunami-pictures.html http://www.tsunamis.com/tsunami-pictures-2.html