Ovo je slika Paraćina koja se mogla videti 19. oktobra 2006. godine. Serija eksplozija u vojnom magacinu počela je oko četiri časa ujutro, a poslednja se dogodila oko osam sati istog dana. Prozori i izlozi su popucali ili ispali iz zidova u centru Paraćina, a detonacije su se osetile i u 20 kilometara udaljenoj Jagodini, gde su vibracije od silovitih eksplozija uključivale alarme automobila.  Tom prilikom lakše je povređeno 23 građana. Eksplozije je izazvala protivavionska municija koja se zapalila, nakon čega se požar proširio na protivtenkovske mine u blizini.

Utvrđeno je da je eksplodirala trećina od 3.500 tona uskladištene municije. Šteta je procenjena na 10 miliona dinara! Državni vrh došao je na lice mesta i obećao da će u najkraćem vremenskom roku sanirati oblast oko magacina, kao i parcele lokalnih zemljoradnika na koje se nakon eksplozije rasula municija. Iako se mnogo polemisalo o adekvatnosti mesta na kome se municija uništava i raznih predloga i protesta građana Paraćina, buka se ubrzo stišala.

Tadašnji ministar policije Dragan Jočić kao i predstavnici Vojske Srbije obećali su da će do kraja godine teren oko skladišta biti očišćen. Međutim, godinu dana nakon nesreće eksplozije su se ponovile! Veliki požar koji je izbio nakon serije eksplozija slabijeg intenziteta, izazvao je širenje gustog dima iznad grada. Vatra je zahvatila oko deset hektara trave na kojoj su se nalazile zaostale neeksplodirane mine. Ovoga puta niko od nadležnih nije želeo da komentariše ovaj događaj, budući da od mera koje je Ministarstvo odbrane predložilo Vladi ništa nije učinjeno; nisu izdvojena sredstva za preseljenje skladišta i izgradnju novih, niti je napravljen plan za prodaju viška naoružanja.

Uprkos obećanjima da će kompletna sanacija ovog prostora biti završena za tri meseca, to se obistinilo tek nakon dve godine. Radove čišćenja obavila je ruska agencija, u vreme pregovora Srbije i Rudije o gasovodnom toku kroz našu zemlju. Nedavno je potpisan i ugovor u kome, između ostalog, stoji da će deo gasovoda prolaziti upravo kroz područje oko nekadašnjeg skladišta. Bilo kako bilo, područje je ipak obezbeđeno, a građanima Paraćina konačno omogućen miran san.