Somalijski gusari oslobodili su grčki teretni brod Arijana, koji su oteli pre više od sedam meseci, nakon što su za njega uzeli otkup od 2,5 miliona dolara.

Brod Arijana, sa 24 člana ukrajinske posade, otet je dok je plovio jugozapadno od Sejšela, 2. maja 2009. Ovo je samo još jedan od mnogobrojnih napada somalijskih gusara. Tokom protekle godine oni su napali više od 100 brodova, u aprilu ove godine čak četiri u roku od 24 sata.

U agenciji IMB (organizacija koja registruje pomorske zločine) sa sedištem u Londonu kažu da su vode nedaleko od Somalije postale najopasnije za plovidbu. Somalijski pirati su u proteklih nekoliko godina zarobili na stotine brodova i za njih uzeli otkupe od nekoliko miliona dolara. Prema rečima stručnjaka i analitičara, gusari napadaju razne vrste plovila – od jedrilica do velikih tankera. Oni su članovi naoružanih bandi, a njihov motiv nije teret niti posada, oni su zainteresovani samo za otkup, koji može dostići i nekoliko miliona dolara.

Admiral u penziji, Ralf Peters, kaže da pirati kreću u operacije s matičnih brodova s kojih vrebaju na potencijalne žrtve: “Kad pronađu metu onda se ukrcaju u glisere, naoružani automatima i nekim vrstama raketnih bacača. Potom ili zaprete napadom na brod i potom ga zauzmu ili se kukama s konopcima popnu na njega, na način kako su to radili pirati u starim filmovima.”

U naporu da se spreče napadi somalijskih gusara u vode somalije poslati su ratni brodovi iz mnogih država. Međutim, pirati postaju sve agresivniji, a ovo je veliko posručje kojim prolazi oko 20.000 brodova godišnje, noseći oko 12 posto svetske nafte. Ovom pomorskom linijom prolazi i oko 80 posto trgovine između Evrope, Srednjeg istoka i Azije, pa gusari znatno ugrožavaju svetsku trgovinu.

„Ovaj problem neće se tako brzo završiti, uprkos odlučnim intervencijama međunarodnih snaga Francuske i Amerike“, izveštava BBC. Po njihovim rečima, napadi će trajati sve dok se piratima budu isplaćivale tako velike svote za uspešnu otmicu i dok u Somaliji bude vladalo bezakonje. Međutim, na BBC-ju dodaju da se ovaj problem nalazi na listi relativno malih problema, jer za godinu dana kroz Adenski zaliv je prošlo oko 23.000 brodova, a napadnuta su „samo“ 92 za to vreme.

Prilog BBC o piratima…

O somalijskim piratima svi mediji izveštavaju kao o „decenijskom problemu u vodama Indijskog okeana“. Pirati od otkupa godišnje zarade oko 150 miliona dolara.