Svi vole sneg! Naročito deca. Prvo na šta nas asocira jesu bezbrojne igre i sportovi na snegu. Retko kad da odmah pomislimo na sve one nezgode koje vrlo često prouzrokuje. A i sve je toliko lepše kad je prekriveno snegom. Ipak, sigurno ste nekad, posmatrajući ovu neverovatnu belinu, zamislili i poželeli da je sneg neke druge, omiljene Vam boje. Stanovnicima Sibira ova želja se ispunila pre dve godine.

Zapadni Sibir je popodne 2. februara 2007. godine zavejao sneg u boji. Neprijatnog mirisa i u tri različite boje, prekrio je 100 kvadratnih kilometara. Kada je iz Ministarstva za vanredne situacije stiglo zvanično obaveštenje da je zaista reč o snegu žute, zelene i narandžaste boje, koji je masan i miriše na buđ, svi su bili u čudu.

Ipak, deci se nije ostvario san da se igraju u obojenom snegu, jer su zvaničnici odmah upozorili lokalno stanovništvo da što manje dolaze u kontakt sa snegom, da ga ne koriste istopljenog za piće ili u druge svrhe, kao i da ne puštaju domaće životinje na njega.

U šarenoj oblasti Omsk, oko 2.250 kilometara od Moskve, živi više od 27.000 ljudi i, koliko se zna, niko od njih nije imao nikakve zdravstvene probleme izazvane ovom neobičnom padavinom. Naknadno je saopšteno da sneg nije bio otrovan i da ne potiče od hemijskog zagađenja, već je “verovatno” posledica prašine koju je vetar podigao u vazduh iz susednog Kazahstana.

Ovaj sneg je u medijima propraćen skoro kao i svaki drugi. Čim se istopio, više ga se niko nije sećao. Tako ni dve godine kasnije ne postoji zvanično i naučno objašnjenje ove nezapamćene pojave. Sve je ostalo na pretpostavkama, te je ova, u prvi mah, dečja radost, ostala “nemoguće opisiva misterija”.

ZANIMLJIVOSTI

Sneg zaista može biti različitih boja! Može se pojaviti u skoro svakoj boji. Ovo su samo neki od uzroka:

  • Lubenica sneg ili sneg algi

Najčešći uzrok obojenog snega je rast algi. Jedan tip algi, Chlamydomonas nivalis, povezan je sa crvenim ili zelenim snegom i njega nazivamo lubenica sneg. Ovaj sneg je opšte poznat u planinskim predelima širom sveta, polarnim regionima ili nadmorskim visinama od 3000 do 3600 metara. Ovaj sneg može biti zelene ili crvene boje i imati slatkast miris koji podseća na lubenicu. Ova alga sadrži hlorofil, koji je zelene boje, i crveni karoten, koji štiti alge od ultraljubičastih zraka i apsorbuje energiju kako bi otopio sneg i algama obezbedio vodu.

  • Crveni, narandžasti i zeleni sneg

Dok lubenica sneg i sneg drugih algi pada beo i postaje obojen zahvaljujući algama koje na njemu rastu, možete videti sneg koji pada u crvenoj, naranžastoj i braon boji koju duguju prisustvu prašine, peska i drugih zagašenja u vazduhu.

  • Sivi i crni sneg

Sivi ili crni sneg može biti rezultat taloženja čađi ili kontaminanta na bazi nafte. Najčešće je masan i neprijatnog mirisa. Ovaj tip snega se uglavnom viđa u teško zagađenim područjima. Bilo koja hemikalija u vazduhu može se sjediniti sa snegom i prouzrokovati njegovu obojenost.

  • Žuti sneg

Ako vidite žuti sneg, najverovatnije je da je urin prouzrokovao njegovu boju. Ipak, njegova boja može biti posledica natopljenosti biljnih pigmenata u snegu ili rasta žutih algi.

  • Plavi sneg

Sneg je bele boje zato što svaka pahuljica ima mnogo površina koje reflektuju svetlost. S druge strane, sneg nastaje od vode. Velike količine smrznute vode zapravo su bledo plave, pa će mnogo snega, naročito u  tamnijim predelima, pokazati ovu plavu boju.