Žitelje požeškog kraja i okolnih naselja u noći ižmeđu 6. i 7.novembra zahvatila je poplava.  Planinske reke nabujale usled velikih kiša izazvale su poplave u Sjenici, Novom Pazaru, Arilju, Požegi, Prijepolju, Novoj Varoši, Priboju i Raškoj . Proglašeno je stanje elementarne nepogode. I u drugim delovima zapadne Srbije stanje je kritično.

Načelnik sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić je rekao da situacija na Timoku nije za sada opasna, ali je moguć dalji porast vodostaja te reke i dodao da se ipak treba biti oprezan.

Marić je istakao da je potrebno integrisati sistem za vanredne situacije u Srbiji i da će se to dogoditi nakon usvajanja Zakona o vanrednim situacijama.

Načelnik je naglasio da se u vanrednim situacijama treba delovati preventivno, a ne samo reagovanjem kada do toga dođe.

Požeška sela Tatojevica i Prijanovići pretvorena su u močvarnu pustoš. Takvim ih je učinila Zapadna Morava koja se izlila na ovom potezu, samo jedan kilometar od mesta gde se Đetinja, Skrapež i Moravica ulivaju u jedan tok i počinju da prave ovu veliku reku. Oštećeno je na desetine kuća, voda je prekrila ogromno prostranstvo pod poljoprivrednim dobrima, davila stoku u štalama, nosila stogove sena… Pod najezdom bujice uništen je i deo lokalnog puta Požega-Prijanovići.

Posle kiša i poplava u novovaroškom kraju, ponovo se aktiviralo devet starih klizišta, ali su se pojavila i dva nova. Klizišta ozbiljno ugrožavaju na desetine stambenih i poslovnih objekata, a prekinuto je i nekoliko lokalnih puteva, dok su izvorišta zamućena.

Voda se zadržala na još nekoliko stotina hektara na području Prijanovića, Tučkova, Jelen Dola i Gugolja, ali su samo objekti jednog seoskog domaćinstva još okruženi vodom.

Poplavni talas, koji je protutnjao užičkim krajem niz Đetinju, Rzav i Moravicu, ostavio je teške posledice. Stradali su i mostovi i putevi, a iz više stotina kuća juče se povlačila voda. Ogromnu štetu pretrpeli su i Prijepolje i Priboj…

Ariljski kraj je takođe pretrpeo veliku štetu. Prema prvim podacima, u opštini Arilje uništeno je 70 kuća, 10 privrednih objekata, 11 seoskih mostova, desetine kilometara lokalnih puteva, pojavilo se šest klizišta, potopljeni su malinjaci, njive, voćnjaci…

Iako se podivljale reke i potoci povlače  u korita,, problemi nastali izlivanjem sve su veći. Osim oštećenih kuća, uništenih puteva i odnetih mostova meštani strahuju od zagađenja, jer je vodena bujica odnela mnoštvo divljih deponija, a smeće se zadržalo po obalama reke, na drveću, putevima. Vode ima, ali se ne preporučuje za piće. Stoga se građanima savetuje da piju flaširanu ili vodu iz cisterni .

Osim toga izlivanje nanosi ogromnu štetu u uslovima širenja novog virusa, koje zbog nedostatka vode za piće, može da bude dodatno opasno po zdravlje stanovništva.

Povećanje vodostaja
Vatrogasno-spasilačke jedinice u istočnoj Srbiji su u pripravnosti jer se u narednom periodu očekuje povećanje vodostaja, Reke na jugozapadu Srbije povukle su se u svoja korita, a vodostaj sada opada i na Zapadnoj Moravi. Velika Morava je u porastu. Vodostaj na toj reci porašće za više od dva metra, ali nivo redovne odbrane od poplava neće biti dostignut.Istovremeno na jugoistoku Srbije u slivu Južne Morave tlo je zasićeno vlagom i ne može da primi nove padavine.