U Srbiji dosada nije bilo  zabeleženih slučajeva tornada, ali postoje jaka olujna nevremena kao i „pijavice” u primorju. Međutim u medijima se osim ovih termina pojavljuju i tekstovi opremljeni naslovima poput „Mini tornado čupa drveće“ Glas Javnosti ili samo „Tornado“ kako je to uradio list iste izdavačke kuće Kurir.

Ova dva dnevna lista pored bombastičnih  naslova , imaju i  sličan tekst koji su objavili, što nije začuđujuće s obzirom da dele istog vlasnika i istu uređivačku politiku.

Reč je o oluji koja se desila u julu 2008. u Novoj Varoši, koja je nanela veliku štetu, vetar je nosio plastove sena i čupao stabla iz korena.  U Glasu Javnosti  nakon naslova koji najavljuje tornado, novinar prelazi na termin „pijavica“ i jak olujni vetar, da bi se kasnije u tekstu pojavio deo koji govori o tome da ne postoji ni jedan svedok koji može da potvrdi da je video pijavicu.

Kurir, s druge strane, čak ni ne pominje da nema svedoka koji bi potvrdili da su videli vrtlog, već sve što nude jesu izjave meštana koji  opisuju štetu nakon što je oluja vec prošla. Naročito je zanimljiva izjava koja bi trebala da predstavlja mišljenje stručnog lica, koja glasi ovako:

Za naš kraj karakteristični su jaki jugozapadni vetrovi. Znam da je 1987. na stanici na Radišica brdu, na 1.244 metra nadmorske visine, izmerena brzina vetra od 175 kilometara na sat, a slične oluje ovaj kraj pogodile su i 1972. i 1977. godine, ali ja u dugoj karijeri nisam imao sreću da vidim pijavicu iznad Pešterske visoravni – kaže Sulejman Muftarević, živa legenda sjeničke meteorološke službe.

Oba lista se koriste istim istorijskim činjenicama koje koriste za background i informacijama koji se nalaze na meteorološkom sajtu , tj.forumu. Da su i to samo površinski istražili dokazuje i podatak koji stoji na tom sajtu i kaže sledeće:

Ne smem da tvrdim, ex-Jugoslavija samim tim i Srbija, nisu podložni tornadima. Doduše, i ta slika se klimatski menja! U zapadnom Pomoravlju, od kada vršim merenja godinama (decenijama) unazad nije uočeno nešto karakteristično za neke delove Amerike, pa još  ih obeležavate jačinama F!!? Pogledajte svakodnevno sajt OGIMET, pogledajte osmotrene vetrove u Srbiji i Crnoj Gori, opet kažem godinama unazad… Ima udara (GUEST) i do 100 km/h, pogotovo u dane jugoisočnog vetra (košave) u Podunavlju i Pomoravlju (velikom) naročito u Vojvodini. Ali, tornada još uvek nisu karakteristika našeg klimata! Ovaj simbol nije karakteristika našeg klimata:

Naravno, novinar se ne može osloniti samo na činjenice koje pronađe na nekom internet sajtu ili forumu, potrebno je pronaći stručna lica koja će podrobno da objasne kakva je klimatska slika Srbije i šta je moguce, a šta nije za naše područje. Međutim, čini se da je za naše tabloide mnogo lakše da se samo kopira ono što trenutno odgovara i sa naslovom „Tornado“ plasira u javnost da bi tiraž momentalno skocio.

Takođe se mora istaći da su se za taj “mini tornado koji čupa drveće” oba lista koristila  i identicnom fotografijom, koja prikazuje jedan od tornada u SAD, koja je preuzeta sa interneta. Autor fotografije je meteorolog Eric Nguyen, koji za isti kaze da je nalepši tornado koji je video, a desio se u Kanzasu 12. juna 2004. Fotografija u punom formatu izgleda ovako:

Kliknite da otvorite sliku

Naravno postoji naziv autora i njegova autorska prava. Glas Javnosti i Kurir su vešto isekli fotografiju i dodali je svom tekstu i izgleda ovako:

Kliknite da otvorite sliku

Bez potpisa i bilo kakvog objašnjenja o poreklu iste.

Najmanje što je jedan profesionalan novinar koji i zveštava o oluji mogao da uradi jeste da  ode  na lice mesta i fotografišu štetu koja je nanesena, ili bar traži da mu neko odatle pošalje autenticnu fotografiju.  Otkud ideja da se tekst o oluji na jugu Srbijie ,opremi fotografijom pravog tornada koji je uz to poraćen i dugom. Međutim,mora se priznati jedno: ako se već stavljaju neautenticne fotgrafije, ovi novinari su se potrudili da izaberu najlepšu.