VozNajtragičnija željeznička nezgoda koja se dogodila u svetu bila je 2004. godine u Šri Lanki. Nezgoda je bila uzrokovana cunamijem koji nastao nakon zemljotresa u Indijskom okeanu. Dogodila se 24. decmbra i poginulo je oko 2.000 ljudi.

Voz je saobraćao na redovnoj liniji između gradova Columba i Galea. Ovo je bio jedan od najpoznatijih turističkih vozova, s obzirom da je prolazio uz samu obalu Šri Lanke. Voz je bio pun, jer su u toku bili i božićni praznici, kao i budistički pun mjesec.

Dva sata nakon polaska iz Kolumba, u selu Pervalija blizu grada Telvate, voz je bukvalno “počišćen” sa šina u
naletu prvok talasa cunamija. Kako su se našli okruženi vodom, većina putnika se popela na krov voza, misleći da će tu biti sigurni.

Međutim, sledeći talas, koji je bi najjači, “bacio” je vagone na drveće, i potpuno ih unuštio. Veći broj putnika je pao u vodu i udavio se, dok su drugi ostali zaglavljeni u kabinama voza, i potopljeni zajedno sa njim.

Jedan od uzročnika ovolikog broja poginulih je i činjenica da pomoć nije stigla odmah, zbog toga što su lokalne službe bile uništene. Takođe, vlast i nije ni znala tačnu poziciju voza, dok nakon nekoliko sati nije uočen iz vazduha.

Queen_of_the_Sea_rail_disaster_-_Peraliya-_mapPrema rečima vlasti Šri Lanke, samo je nekolicoina putnika preživela nezgodu. Ne zna se tačan broj žrtava, jer je pronađeno samo 900 tijela. Smatra se da je broj poginulih između 1.700 i 2.000. Sistemi za rano upozoravanje nisu postojali, iako su u ovom području zemljotres i cunami česta pojava.

Takođe nije bilo nikakve edukacije stanovništva o manifestacijama nadolazećeg cunamija. Bilo je jako teško izveštavati o ovoj nezgodi zbog nepristupačnosti terena i opasnosti od dolaska novih talasa. Tako da se u početku izveštavalo samo iz vazduha odnosno pomoću helikoptera. Ovo je bila glavna vest u svim svetskim medijima.