sneg-xIako su meteorolozi prethodnih dana najavljivali da će hladni talas koji nam se približava doneti prave zimske temperature i prvi ovogodišnji sneg, Novi Sad je ovakvu situaciju dočekao nespreman. Grad je u utorak, 15. decembra, osvanuo prekriven snegom, koji je na nekim mestima dostigao visinu i do 20 centimetara.

Sneg je izgleda najviše iznenadio radnike Zimske službe “Put“ koji nisu bili u stanju da očiste bulevare, mostove pa čak ni prilaze bolnicama. Pola dana saobraćaj je bio blokiran, autobusi su kasnili, a bilo je teško doći do posla ili škole iz bilo kojih delova grada. Most slobode i petlja na Mišeluku dugo nisu bili raskrčeni, ali najveći problem je ipak bio Institut  u Sremskoj Kamenici kome nisu mogli da priđu ni automobili ni vozila hitne pomoći.

Tek oko 13h omogućen je prilaz Institutu. Sneg je padao čitav dan u utorak i u sredu a tek u četvrtak ujutru padavine su prestale. Iako su novosadski mediji javljali da je situcija u gradu stabilna, inspirisani izjavama portparola službi zaduženih za rašćišćavanje puteva,  realna situacija je za Novosađane bila vidno drugačija. Jedno od retkih gradskih preduzeća na koje Novosađani nisu imali primedbe je “Čistoća”.

Oni su zaduženi za trgove, pešačke staze, trotoare i platoe. Iako su padavine za sada prestale, ono što ostaje je velika količina snega koja će se zalediti, te će poledica po putevima naredni period znatno ugrožavati bezbednost vozača i pešaka.