Vortex2Neverovatan eksperiment koristan  za nauku, za medije ali i za javnost odigrao se od 10. maja do 13. juna ove godine.

Američki The Weather Channal (TWC)  ponudio je svojim gledaocima da se po prvi put približe tornadu više nego ikad do sad. Ovaj kanal pokrivao je VORTEX2 multi – agencijski istraživački eksperiment koji prati tornade širom Sjedinjenih Američkih Država.

vortex2-leadVelike američke visoravni, česte mete tornada, su se mogle gledati uživo u programu, preko interneta i mobilnih telefona. Meteorolog američkog Vremenskog kanala Majk Betes je omogućio svojim gledaocima da iskuse moć prirode i uzbuđenja kroz  koja naučnici prolaze dok prate tornado. Po prvi put TWC je uživo prenosio i jurenje tornada iz vozila, kao i prenose uživo na internet sajtu i blogovima .  www.weather.com/vortex.

Tim Weather Channel-a koji je putovao sa VORTEX2 grupom je predvodio suvoditelj Vremenskog centra TWC-a Mike Betes . On i tri novinara reportera su se javljali uživo , nudeći svojoj publici nove informacije o tornadima, o njihovim trenutnim kretanjima,  kao i o poslu iza scene, odnosno timu naučnka i njihovoj tehnologiji.

Meteorolog Majk Betes nije bez razloga izabran za predvodnika Weather Channel tima, on dobro poznaje i tornada i štetu koju oni mogu počiniti. Dobitnik je Emmy nagrade 2001. za seriju o jurenju tornada po američkim visoravnima.

Vortex TimVORTEX2 (Verification of the Origin of Rotation in Tornadoes Experiment 2) je najveći eksperiment u istoriji istraživanja tornada. Dizajniran je da proučava ove pojave kao što nikad do sad nije rađeno, s ciljem da se bolje shvati kako, kad,  zašto oni nastaju i da se poboljšaju akcije upozorenja. Projekat je stvoren uz pomoć gotovo 100 naučnika, 40 vozila I studenata sa 16 različitih univerziteta I akademskih organizacija iz SAD-a, Kanade I Australije. Projekat vredan 10.5 miliona dolara, finansirala je Nacionalna naučna fondacija I Nacionalna okeanska I atmosferska administracija.

Programska platforma eksperimenta koji je pokrivao Weather Channel ponudila je:

  1. Tornado akcije u trenutku kad su se dešavale
  2. Analize experata
  3. Blogove koji su pratili jurenje tornada (uživo javljanje Majka Betsa i video snimci)
  4. Najsvežije Twiter informacije u  živo (uključenja Majka Betsa) (twitter.com/tornadohunt)
  5. Praćenje preko mobilnih telefona – mini sajt sa fotogalerijom, video snimcima, blogovima i uključenjima uživo (www.weather.com)

Ovakav experiment vredan je svakog uloženog dolara.  Postignut je ogroman napredak za nauku, ali po prvi put gledaoci širom Zemlje mogli su da budu svedoci snage i moći tornada, mukotrpnog rada naučnika i najnovijim naučnim dostignućima,  kao i snalažljivost novinara u ovakvim situacijama.