prosvetari-498Pregovori sa Vladom o visini zarada u prosveti za 2010. godinu kasne, i ukoliko do pregovora ne dođe do kraja novembra, prosvetni radnici će najverovatnije doneti odluku o štrajku, najavio je predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović. Pavlović nije precizirao kada bi štrajk mogao početi, i ocenio da se Vlada ponaša bahato, jer nije ispunila obećanje i dvokratno povećala zarade zaposlenih u prosveti za dva i šest odsto.

Štrajkovi prosvetnih radnika u Srbiji česta su pojava, a u poslednjih nekoliko godina gotovo ni jedan školska godina nije počela na vreme. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine organizovali su 16. novembra štrajk upozorenja zbog najavljene racionalizacije u obrazovanju i kako bi se inicirala izmena nedavno donetog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Prosvetni radnici nisu održali prvi čas u obe smene, a za to vreme zaposlenima, deci i roditeljima deljenji su letci, i predočeni problemi sa kojima se susreće obrazovni sistem u Srbiji.

v79701p0Predsednik Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Miodrag Protić rekao je da je štrajk upozorenja imao za cilj da ukaže na sve probleme sa kojima se susreću prosvetni radnici, ali i da ukaže na neustavan Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. “Zakon nema ni jednu jedinu reč koja se odnosi na reformu školstva, a donet je bez javne rasprave i bez konsultacije stručnjaka. On uvodi haos u sistem obrazovanja, oduzima pravo prosvetnim radnicima da sami kreiraju obrazovni sistem”, ocenio je Protić. Prema njegovim rečima, Zakon povlači za sobom niz problema poput viška zaposlenih, direktori dobijaju veća ovlaščćenja, a finansiranje će da se odvijati „po detetu“. On je dodao da ako se Zakon uskoro ne povuče i ne vrati u proceduru, prosveta u Srbiji će biti uništena i vraćena decenijama unazad. “Sindikati će podneti i ustavnu tužbu kako bi Zakon bio poništen”, najavio je Miodrag Protić. Sindikat traži i smenu načelnika školske uprave i nekoliko direktora u južno-bačkom i sremskom okrugu, zbog nezakonitog i bespravnog zapošljavanja.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, kao i Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine izneli su tokom štrajka upozorenja zajednički stav da dok se Zakon ne povuče odgovornost za dalje propadanje i krah srpskog obrazovanja moraju da preuzmu na sebe Ministarstvo prosvete, ministar Žarko Obradović i svi oni koji su glasali za ovaj Zakon.

Obradovic-fto-TANJUGMinistar prosvete Žarko Obradović rekao je ranije za medije da ne vidi razloge zbog kojih prosvetni radnici organizuju štrajkove, niti zbog čega traže da se izmeni nedavno donesen Zakon o osnovama sistema obrazovanju i vaspitanja. “Na zahtev sindikata usvojen je niz amandmana na Predlog zakona, i ne vidim iz kog razloga prosvetni radnici planiraju štrajk. A racionalizacije će biti, ali u dogovoru sa zaposlenima i sindikatima bez otpuštanja i uz socijalni program”, kazao je Obradović za jedne dnevne novine. Prema poslednjim podacima Ministarstva prosvete, u Srbiji je zaposleno oko 133 hiljade prosvetnih radnika, ali to nije precizan broj.

E9FB7B6C-030B-4AC1-9FAD-F54FD77ACA9D_mw800_sTakođe, ni početak ove školske godine nije mogao da prođe bez najavljenog štrajka prosvetara, ali se ipak u poslednji momenat odustalo, jer je Ministarstvo uplatilo zarade zaposlenima. Oko 50 škola u Srbiji imalo je blokirane račune zbog čega nisu mogle da se isplaćuju zarade, ali i nekoliko godina nisu plaćali struju i vodu. Iako se deca raduju kada čuju da neće morati u školu, sociolozi smatraju da će oni u ovoj situaciji „izvući najdeblji kraj“. „Naša deca jedva polože prijemne ispite, ne znaju osnovne stvari, to je veoma poražavajuće. Ionako je obrazovni sistem u Srbiji veoma loš, zamislite šta će biti ako se bude štrajkovalo svaka dva meseca“, ocenila je sociolog Vesna Milošević. Ona smatra da je potrebno što pre izvršiti kompletnu reformu školstva, kako ne bi došli u situaciju da dobijemo generacije koje neće imati opštu kulturu.

strajk-vSkraćeni časovi na 30 minuta ili potpuna obustava rada, sve je češća slika u školama u Srbiji. Štrajk posvetnih radnika iz godine u godinu sve više ima tendenciju da postane tradicija, a po svemu sudeći, možda, i „srpski brend“. Ministarstvo ima obavezu da pravilno rasporedi budžet, prosvetari se bore da dobiju svoje zarade, a deci je štrajk kao blagoslov, mada kada se malo dublje zađe u problem, oni su ti koji će da ispaštaju. Deca gube gradivo i vreme, a samim tim i država iz godine u godinu ima sve slabiji i neobrazovaniji stručni kadar iz svih oblasti.