gej-parada-xIncidenti i napadi na učesnike gej parade 2001. godine. Niz pretnji i uvreda LGTB populaciji od strane pripadnika neonacističkih i klerofašističkih organizacija. Otkazivanje Parade ponosa. Niz napada na strance i ubistvo Francuza Brisa Tatona.

Mnogi stručnjaci smatraju da je Srbija nizom incidenata poslala veoma lošu sliku u svet, kao zemlja u kojoj vlada nasilje i haos. Da li iko od građana može bezbedno da šeta ulicama svoga grada?

v143780p2Iako su rezultati istraživanja Gej-strejt alijanse o stanju ljudskih prava LGTB populacije pokazali da se stanje u Srbiji poboljšalo, i iako je donesen Zakon o zabrani diskriminacije, očigledno je da Srbija još uvek nije zemlja tolerancije gde svi imaju jednaka prava i slobode. Sociolog Ljiljana Vranić rekla je da društvo u Srbiji definitivno još uvek nije spremno da prihvati razlike, i da je tolerancija na veoma niskom nivou, jer kako kaže, ni sama država nije sasvim jasna u nekim svojim odlukama. Ona smatra da je društvo kod nas veoma homofobično, i da je diskriminacija prisutna na svim nivoima, a posebno je povećan stepen nasilja prema LGTB osobama. „Parada ponosa trebala je da ima simbolično značenje. Ona se svuda u svetu održava u centru grada da bi se time pokazalo da smo svi ravnopravni građani jedne države“, dodala je Vranić.

gej-paradaSamo nekoliko dana nakon što su organizatori Parade ponosa objavili da će 20. septembra biti održan marš LGTB populacije, pojavile su se i prve otvorene pretnje u medijima poput „Definitivno ćemo ih razbiti“ i „Čekamo vas“. Nakon kratkog vremena ceo Beograd bio je išaran grafitima sa porukama mržnje, a lideri „Obraza“ i „1389“ svakodnevno su preko određenih medija poručivali da ni po koju cenu neće dozvoliti da se održi Parada ponosa.

Mišljenja političara bila su podeljenja. Pojedini ministri podržavali su paradu i čak su najavili da će učestvovati na njoj, dok su neki u svojim izjavama jasno osuđivali ovu manifestaciju, i otvoreno bili protiv nje. Uprkos izjavama podrške najviših zvaničnika, država je ostala samo na rečima. Dela su izostala. Nakon određenog vremena oglasio se i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je nazvao Paradu ponosa „beslovesnim raspaljivanjem pohote muškog na muško, žensko na žensko“. Ljiljana Vranić smatra da velika podeljenost društva i države nikako nije dobra, i da upravo to dovodi do niza incidenata i netolerancije koja stvara haos u državi.

1042046839484b020c6efd2922642640Samo dan pred održavanje Parade organizatori su se sastali sa premijerom Mirkom Cvetkovićem koji im je uručio obaveštenje da je skup visokorizičan i da država ne može da garantuje bezbednost učesnika skupa. Kao alternativna lokacija ponuđeno im je da Paradu održe na Ušću, ali su organizatori ipak odlučili da otkažu skup, smatrajući to velikim poniženjem i kršenjem osnovnih ljudskih prava.

gej-vOrganizatori su ocenili da je Povorka ponosa izazvala tektonske poremećaje, i bila je samo povod da se pokaže da ovo duštvo zapravo ima veliki problem sa nasiljem i huliganima. Koordinatorka Novosadske lezbejske organizacije Biljana Stanković Lori kazala je da država nije pokazala spremnost i volju da zaštiti svoje građane, i da je potklekla pred nasilnicima. „To je sramota za jedno društvo. Ako država u XXI veku nema mehanizme da zaštiti svoje građane, kakva je onda to država“, navela je Lori. Ona je dodala da je poenta Parade ponosa da se pokaže da je jedno društvo slobodno, demokratsko i spremno da prihvati razlike.

gej-parada2-reuters-xZa razliku od ovogodišnje Parade ponosa koja je bila na neki način „zabranjena“, pre osam godina u Beogradu održana je gej parada, a njene učesnike na očigled policije pretukli su pripadnici ekstremističkih i navijačkih grupa. U tom napadu bilo je povređeno više desetina gejeva i lezbejki. Toga dana policija je uhapsila tridesetak pripadnika ekstremističkih grupa. Tri godine posle propao je pokušaj da se organizuje druga po redu gej parada. Učesnik parade 2001. Mile Perić pretučen je na tom skupu, a država ni do danas nije procesuirala napadače. „Većina mojih prijatelja i ja bili smo brutalno pretučeni. Bio sam mesec dana u bolnici, ali ni do danas ti ljudi nisu izašli pred lice pravde, niti će se to ikada desiti“, ocenio je Perić. On smatra da su napadi 2001. godine ostali zataškani i pod tepihom, i da se upravo zbog toga što se nije više pričalo o tom incidentu, došlo u situaciju da se mora otkazati Parada ponosa.

954952551463a06745c91f507688941_extremeIako našu društvenu scenu nisu karakteristična javna okupljanja poput Parade ponosa, u većini zemalja marševi predstavljaju neizostavan deo političkog, religijskog, i kulturološkog manifestovanja građanskih (ne)zadovoljstava. U Zagrebu je 2002. godine održan prvi gej marš gde je na čelu povorke bio ministar unutrašnjih poslova, a povorku je finansirao sam grad. Bivši gradonačelnici Berlina i Pariza javno su priznali da su homoseksualci. Sociolozi ne veruju da će u Srbiji u skorije vreme neki političar ili javna ličnost priznati svoju homoseksualnu orijentaciju.